Livets store begivenhederVores nyfødte barn

Hvad skal jeg gøre, når mit barn skal døbes? Hvornår er der konfirmation, og hvad går det ud på? Hvad siger man egentlig ja til, når man bliver viet? Og hvad sker der, når nogen skal begraves?

Her får du svar på nogle af de spørgsmål, der trænger sig på i forbindelse med livets store begivenheder. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, er du altid velkommen til at maile eller ringe til sognepræst Michael Ravnholt Westh.

Et barn er født

Et barn er født til verdens skalten og valten. Et barn er aldrig mere værdifuldt end de hænder der tager imod det lader det være. Skal barnet leve, vokse og få plads? Skal det dø, sættes ud, glemmes? Menneskets værdi blev opgraderet med kristendommen. Da det himmelske barn blev født i en jordisk stald julenat, så blev også et nyt syn på mennesket født. Evangeliet, at vi blev skabt i Guds billede, tabte vor uskyld i Paradisets have, blev inviteret ”hjem” igen ved Jesu fødsel, det er et budskab fuld af trods og mod og håb. Trods: at vi alle er udvalgte og elskede, værd at passe på. Mod: at vi kan tage kampen op mod det onde. Håb: at vi styrkes til at have de kræfter, vi behøver, til at kæmpe med dét vi må. Jesus levede sådan, viste os vejen til at leve sådan. Hjalp de syge, de sultne, de udstødte, gik i dialog med de magtfulde, satte foden ned overfor misbrug. Han rakte os sin hånd, følg mig, sagde han, som gennembryder gravens mørke. Et sted mellem myte, menneskeværk og guddomskraft, der møder vi ham. Der er en virkelighed bag englens ord: Jer er i dag en frelser født.

En virke-lig-hed. Ord som virker. Ord som vil troes, som først bliver virke-lige for troen. Virker håb, mod, nyt liv.”Lad være med at være bange for pluralismen, de mange tilværelses-forståelser. Pluralismen forhindrer at man kan tage kristendommen for givet. Kristendom, der ikke er bakket op af beviser og magt-vælde, kan kun tros. Der er altid en usikkerhed. I danskere er nu endelig kommet i den situation, som Søren Kierkegaard ville: at indse at kristendommen er et vovestykke, et spring ud på de 70.000 favne. Kristendom er noget, der skal vælges, og som den enkelte skal stå inde for. I vor tid, i den usikre modernitet, er det ved troen alene, at vi fi nder fred i kristendommen. Troen er et valg.” Peter Berger, 87 år, religions-forsker, lutheraner ved tilvalg, i det Herrens år 2016. ”Hverken i forhold til land eller sprog eller skikke skiller de kristne sig ud. De bor ikke i særlige byer, de taler ikke en særlig dialekt, og de har heller ikke en speciel livsførelse. 

Din sognepræst