Kliplev Kirkes kunst og historie

Kliplev kirke har en mægtig spændende historie

Hen ad vejen vil vi skrive lidt mere, men lige nu kan du hente to foldere om Kliplev kirke, bygningsværket og kirkens historie.

• Klikker du her, finder du en folder om Kliplev kirke, som blev fremstillet for nylig. Linket åbner i et nyt vindue.
  • Klikker du her, finder du en spændende artikel, som specielt omhandler Kliplev Kirke. Den ligger på Danmarks kirkers hjemmeside, og linket åbner siden i et nyt vindue. Hent folderen om Kliplev Kirke her.

Her får du alligevel en godbid fra kirkens historie:

Den nuværende kirke er bygget i det 15. årh. og begyndelsen af det 16. årh. Ombygningen skete, fordi kirken blev en valfartskirke. Sådanne kirker har et eller andet, der anses for særligt helligt, og som oftest er det også helbredende. Det hellige i Kliplev var et Sct. Hjælper krucifiks.

Ligesom mennesker i katolske lande den dag i dag samles i store skarer ved valfartsstederne, gjorde de det dengang her. Dette har gjort, at Kliplev gamle kirke er blevet for lille. Den blev revet ned og en ny er blevet bygget omkring 1450, nu i gotisk stil.

Gejstligheden er til sidst blevet så stor, at koret er blevet for lille. Det blev revet ned og et nyt og større er bygget i stedet. Det er næsten lige så langt og bredt som skibet og højere end dette. Dette kor fra ca. 1510 giver kirken både udvendigt og indvendigt et udseende, der adskiller den fra andre danske kirker. Det har oprindeligt været meningen, at skibets hvælv- inger skulle have været bygget op i samme højde som korets. Men det satte reformationen en stopper for.