Sankt Hjælper

Kliplev Kirke blev efterhånden kendt over hele Danmark som en valfartskirke. Sådanne kirker har et eller andet, der anses for særligt helligt, og som oftest helbredende. Det hellige i Kliplev var et Skt. Hjælper krucifiks.

Skt. Hjælper beskrives som en kongekronet skikkelse, der havde handsker på hænderne og sko på fødderne. Dette gælder i Danmark ellers kun for billedet af den korsfæstede på Jellingestenen. På kirkeklokken i Kværs fra 1422, der er kommet fra Kliplev, findes det eneste billede af Skt. Hjælper.

Hvor billedet af Skt. Hjælper har haft sin plads, kan ikke siges afgjort. Men det har sandsynligvis været i det nuværende sakristi; i nordvestkapellet. Man havde ikke adgang til billedet, men så det gennem et vindue med jerngitter. Foran gitteret stod blokken, hvori man lagde sit offer. Kliplev markeder har oprindeligt været festdagene for Skt. Hjælper.